Followers

Wednesday 13 January 2010

PETRU CEL MARE SI GARDEROBA RUSILOR

22 comments:

iwan grozny said...

and the point is?

Anya said...

I can not read that :(

Have a nice evening (@^.^@)

Karla said...

Ei da... La noi doar pe vremea Chiritei ce au inceput sa se poarte straiele nemtesti:))
MDR!
iti dai seama sa fi gasit Napoleon la Moscova o armata in caftane? iar fi casapit!:))

Karla said...

i-ar

piotr said...

acu´nu stiu io prea multa istorie, da´ am impresia ca i-ar fi batut daca ar fi avut pe cine. Iar caftanele alea i-ar fi prins si lui de bine in lupta contra gheneralului Hiver ;o)

cartim said...

The point is :

- asa cum aveau rusnacii nevoie de modernizare asa avem si noi nevoie de deschidere...
- in unele privinte am ramas tare inapoiati ..
- uktuma solutie, inca o revolutie....

tweety said...

..culturala?
vezi matale ca rusul tot rus a ramas, cu tzoale moderne ori ba.

iar daca-mi este permis sa fortez un pic comparatia, mie nu prea-mi convine ca mi se impun niste boarfe pe motiv ca stiu "baetii destepti" ce e mai bine pt mine.
revolutie? mi-a ajuns una.

Richard said...

Tweety: Petre a fost tot un marinar :).

white whale said...

Interesant. Chiar ti-as pune citeva intrebari referitoare la biografia ta. Cred ca ai multe de povestit.

Da dar Petre la care faci tu referinta, a importat know how occidental nu l-a exportat pe cel autohton in PE. Nu crezi ca e o mare diferenta?

daca te obosesc cu nickul volant sa-mi spui.

Richard said...

Natiunile maritime domina lumea. A fi parte din tagma marinarilor, dincolo de idei preconcepute, nu e un status dezonorant. Dimpotriva, necesita stiinta, curaj si o intelegere superioara a lumii.Din pacate, Romania nu are cultura maritima. Petru a inteles foarte bine ca educarea rusilor in directia asta va aduce si avantaje in mentalitate.Cine ii ia in deridere pe rusi, face o mare eroare. Sint o natiune puternica si inventiva.

garcea said...

mdea e si asta un contra argument: sa o cotesti usor din condei :o))

Nu te contrazic, dar termenul"domina" imi zgarie retina. Nu ii iau in deridere pe rusi la fel cum nu ii admir neconditionat pe americani. Individual ii prefer pe rusi americanilor. Global sunt toti o apa si un pamint cu precizarea ca gringo o fac cu mai mult talent:o)
Marinareala este o meserie aspra, plina de privatiuni. Nu vad nimic dezonorant in practicarea unei meserii nu foarte confortabile.
Presupune un spirit de aventura si ceva tarie de caracter. Deasemenea cred ca un marinar este altfel privit in orasul portuar de bastina cit si in cel de tranzit respectiv intr-un oras aflat la citeva sute de Km de mare. La rindul meu am avut de suferit in urma prejudecatilor cind la cel mai banal conflict de interese eram taxat cu faptul ca sunt bozgor, ausländer samd. Chiar nu cred ca e cazul sa mai discutam despre un lucru dela sine inteles.

Richard said...

Stii etimologia cuvintului bozgor?

garcea said...

vag. cea mai raspindita varianta este cea in care ungurii (purtatori de cizme)ii apelau pe romanii incaltati cu opinci, cu termenul bocskoros(in mag. bocskor=opinca) iar porecla s-a intors impotriva lor suferind, evident, niste schimbari lexicale. Mai era una, care atesta cuvantului origini slavice, dar am uitat. spune-mi tu, te rog.

Richard said...

Bozgor = baskir, trib turco mongol care este de religie mozaica. S-au infiltrat in administratia regatului maghiar si se ocupau si cu strinsul birurilor in Ardeal.

Karla said...

Ce m-am mai distrat citindu-va:)
Acu si tu, Piotr, n-ai auzit de Berezina?

influenzza said...

Ba am auzit Karla, da´ce sa fac daca toti istoricii de renume mi-au bagat in cap ca pe Napoleon l-au batut frigul, foamea si molima. Poti tu sa-mi dovedesti ca erau de nationalitate rusa?

Karla said...

?
Mi-e teama ca acest concept, de "nationalitate", in acceptiunea de azi, a aparut dupa prabusirea si farâmitarea Imperiului napoleonian; cred ca i se datoreaza tot lui Napoleon;
Pâna atunci "nationalitate" inseamna supunere fatza de un suveran... daca Kutuzov si armatele sale nu erau supuse suveranului rus, probabil ca nu rusii au fost aia infranti:) Ei as, au luat bataie si la Austerlitz, daca nu-mi joaca memoria feste.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Bataille_de_la_B%C3%A9r%C3%A9zina

Da' ce-ai frate, de-ti schimbi nickul pe toate blogurile? nu-ti mai place ala vechiu?

Richard said...

Pina la urma, ati inteles unde bat?

garcea said...

sincer? nu am inteles.

Richard said...

Era vorba despre simtul estetic si ergonomia hainelor unui popor mic si afurisit. Petru cel Mare a facut un tur destul de complex al Europei,a locuit ceva timp prin Olanda si Anglia, si nu numai, dar din toate tarile vizitate, a ales moda ungureasca. O fi fost de vina vreo unguroaica?

garcea said...

hmm gusturile nu se discuta. Indraznesc sa cred ca i s-a parut a fi mai vesela fata de cea gri cenusie a natiunilor in prag de industrializare masiva.

Richard said...

Ergonomia a fost motivul principal. Nu apare in pasajul fotografiat.