Followers

Sunday 27 December 2009

GIPSY CHRISTMAS CUSTOM THE BEAR DANCE





Qalandars, a nomadic gipsy tribe date themselves and the origin  of bear dancing back to the 13th century and the pre- Mughal era. Qalandars gained prominence as the royal entertainers in the courts of the Mughal emperors where they also performed magic tricks and staged wrestling bouts. Once the emperors and kingdoms became history, they started to perform 'Bear dancing' for the general public. 
 FOR A ROMANTIC TALE, CLICK THE TITLE.

24 comments:

Lorena said...

this is so interesting. Hey Richard, you make Romania seem so interesting, I've learned so much from your photos. I wonder if you don't work for the tourism board, if not, you should!Do they have really wealthy people in Romania, fancy stuff? That would be interesting to see. Thanks for the education, Lorena

Richard said...

My pleasure :). No, I dont work for tourism board.

Richard said...

You will never see something like this in tourism brochures, ever. You will see a fake Romania.

Lady Jo said...

Dans chaque pays des coutumes, dans notre Ecomusée on trouve aussi des peaux d'animaux sur certains personnages de contes anciens....
amitié !

Anonymous said...

Nu stiu de unde i-ai acos pe tiganii astia imbracati in geci rosii de fesenei.
Dar ca sa pretinzi ca obiceiurule noastre strabune sunt tiganesti mi se pare o alta magarie!
zazania
PS Si raspunde-mi, te rog, in romaneste daca mai catadicsesti.

Richard said...

Zizanie, mai studiaza.O sa ai o surpriza.

Benikos place said...

Wonderfull photos as usual!!
Merry Christmas and a very happy new year too :))

oldcrow61 said...

I have to agree with Lorena, you do make Romania seem quite interesting. Such beautiful pictures you take.

James said...

Very interesting. It looks like it would be a nice show.

nici io nu mai stiu.. said...

interesant.
Am frecat wikipedia pe toate limbile de circulatie internationala pe care le cunosc dar nu am aflat mai mult decit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Qalandar
oprindu-ma la varianta in engleza ca sa priceapa si zazania(fie vb intre noi are coloana vertebrala de ciunga)
De remarcat obsesia noastra de a le romanta viata si obiceiurile, mai avem un pic si le analizam jegul de sub unghii(arheologie contemporana)pe cind qalandarii aia de i-ai tras in poza au cu totul si cu totul alta motivatie(sa nu-mi spui ca unul dintre ei ti-a povestit de qalandar/era pre mogula ;o))) )
In fine, chiar daca nu lucrezi pt turism boobs :o)) si te straduiesti sa-ti satisfaci audienta internationala, as fi apreciat un pic de informatie mai detaliata. Se poate si in ungureste ca io inteleg :o))))

Richard said...

Daca stii si ungureste, mai bozgoroaica de la cultura, ia uite cum a migrat cuvintul spre limba mamelor noastre: qalandar=kalandor.
Desi azi in maghiara inseamna aventurier, cuvintul original persan inseamna dervis ratacitor. Ca sa gasesti mai multe despre obiceiul ursaresc, cauta pe google monografia orasului Darmanesti, este zona unde este sursa acestuia. Avind in vedere ca zona este relativ mica, este clar ca undeva in istoria medievala , o ramura a tiganilor ursari a fost cumparata/inrobita si asezata acolo in folosul manastirilor/boierilor. Chiar in acea zona este si domeniul lui Stirbei Voda. Marea densitate a etnicilor tigani din acele zone este rezultatul depopularii survenite dupa invaziile mongole.
Tiganii au inlocuit populatia distrusa/ucisa/ inrobita.
Si uite un link interesant:
http://horinca.blogspot.com/2007/09/end-of-dancing-bears.html

bozgoru´latent said...

remek!
köszönöm de ezuttal, sajnos, tisztáznom kell hogy férfi vagyok és hetero :o)) elnézést a csalodásért ;OP
inca odata multumesc. Am presimtit eu ca nu te voi zgindari degeaba.

PS-ce-i aia "former navy"? in amintirea epavei care ai fost?? :o))
(gluma bre)

Anonymous said...

Se pare ca ursul era venerat in Bucovina mai mult decat in orice alta parte a Romaniei. Paradoxal, jocul ursului este practicat mai mult in zonele colinare si de campie si mai putin in cele montane. Cei mai spectaculosi ursi de Anul Nou ii intalnim in Bosanci, Udesti, Chiliseni, Stirbat, Poieni, Boroaia si in zona Campulungului, in special la Sadova si la Fundu Moldovei. Jocul ursului este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu masti intalnite in cetele bucovinene. In desfasurarea jocului ritual al ursului, etalare de forta, vitalitate si dibacie, pot fi percepute si astazi secvente care reliefeaza credintele referitoare la acest animal, simbol al regenerarii vegetatiei. Astfel, rostogolirea ursilor in cerc, batutul si moartea ursului, apoi invierea miraculoasa ca si urcarea acestuia pe bata (toiag), redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil sa invinga iama si sa vesteasca primavara.

Ursii, constituiti in cete speciale de cate 10-15 personaje sau inclusi in grupurile complexe cu mai multe personaje, joaca la comanda ursarilor, tineri chipesi, imbracati in vesminte colorate, care imprima ritmul jocului cu ajutorul unor tobe (ciururi). Dupa executarea numerelor din timpul dansului, ursii se misca independent, simuland viata lor libera in mijlocul naturii, se iau la tranta, fac tumbe, simuleaza chiar atacul asupra persoanelor din asistenta. Datorita popularitatii sale, in ultimii ani au inceput sa apara in sate, alaturi de cete precis constituite, si grupuri mai mici de ursi (3-6 personaje), care se bucura de multa admiratie si contribuie la amplificarea obiceiul.

Anonymous said...

Uitai sa semnez: zazania.
Salutari si tie, garceo!
Io te inteleg d-aci' 'nainte ori in ce limba ai vorbi.

cartim said...

Ce fain trebuie sa fi fost !!

garcea said...

Mersi zazanie, la fel. Chiar asta a fost si intentia mea dintotdeauna: sa-mi formez o amprenta virtuala constanta. Dar sa nu-l umplem be Richard de off topic.

Diferenta este ca tu ai cautat la repezeala pe net ca sa ai neaparat dreptate. El a pus informatia cap la cap si a refacut o mica parte din puzzle-ul istoriei

Anonymous said...

Diferenta e ca zazania e zazania iar RICHARD E RICHARD sau MAXIMUS sau cum s-o mai chema. Nu-i cazul sa-i punem spusele la indoiala, nu-i asa,chiar daca se pisa pe tot neamul nostru de tagani borati!
Hai, sa ai o zi buna , garceo, pe mine "off topicul" nu m-a deranjat nicicand. Poate oricand vrea muschii lui sa ma stearga.

Anonymous said...

http://studiietnoistorice.wordpress.com/analize-si-cercetari/adrian-botez-%E2%80%9Ecraciunul-anul-nou-ursul-%E2%80%93-in-traditia-tracico-romaneasca%E2%80%9C/
Mai citeste si altceva , frate in afara de "monografia orasului(sic) Darmanesti!
Si batar de vrei sa urli ca avem origine tiganeasca , asuma-ti afirmatiile!
zazania

Richard said...

Zizanie, am scris eu undeva ca aveti origini tiganesti? La faza cu dansul ursuletului te inseli, e adus din India.Singura iti dai in freza: e intilnit in zonele colinare si de ses! Fa un exercitiu de imaginatie si intelege de ce. rofl:

Anonymous said...

Scumpule , ai comis o gresala de neiertat : ai pus obiceiurile noastre strabune in saculetul tiganilor!
Poate ti iti castigi painea dintr-asta ; n-am nimic cu ei, dar fiecare sa-si vada de "ograda lui".
Nu-mi pune tu obiceiurile strabune, ca "dansul ursului" in straita tiganilor ca ti-ai dat foc la valiza.
Daca vrei sa ai sarbatori tihnite?!
zazania

Anonymous said...

Adu-mi dovada ferma ca e adus din Indii...
Si nu-mi vorbi in limbi straine ca nu inteleg decat romaneste!

garcea said...

Zizanie, nu te supara dar reactia ta are iz de " rovine, podul inalt, barcelona´86...tara noastra-i prima pe judet!" Si vezi ca ti-am lasat mesaj pe mangalia II

Richard, imi pare rau batrine, se pare ca te-ai procopsit cu doi nebuni.
Desi dupa gabarit intru la categoria "ursuleti"..i-as zice zazanie ca in consecinta ea e ursaroaica, da´mi-e ca se inflameaza si mai tare

Anonymous said...

Garceo, habar n-am sa intru pe blogu' tau si e aproape doosiunu!
Una peste alta: ESTE "dansul ursului" de provenienta tiganeasca?
A demonstrat Richard asta?
Io cred ca nu!
Daca vrei sa ne batem , hai in caltabosi sa ne mirosim dupa sapte zile de plus 'jde grade.
Io nu poricep un lucru : de ce te razboiesti cu mine, fartate, cand inima mea ti-e ca o carte deschisa?
Daca-mi raspunzi la asta, continuam razbelu(cu ciunga aferenta).
zazania

garcea said...

vezi-ti bre de treaba, ce am avut sa-ti spun ti-am zis de la obraz, iar in rest te simt ca te plictisesti p-acolo si am intins repede fileul sa tragem un pingpong (fara scor)
Noapte buna(maine s-ar putea sa nu mai fiu in dispozitie)